Залізо та вітаміни є важливими поживними речовинами для нашого організму. Вони виконують різні функції та необхідні для підтримки здоров'я та нормального функціонування органів та систем.
Однак, є деякі вітаміни, які не слід приймати одночасно із залізом, оскільки вони можуть взаємодіяти та призвести до погіршення поглинання та засвоєння даних речовин.
Вітамін С є одним із таких вітамінів. Вітамін С вважається потужним антиоксидантом, який допомагає зміцнити імунну систему, сприяє засвоєнню заліза та підвищує рівень гемоглобіну. Однак, він також може взаємодіяти із залізом, що знижує його біодоступність та поглинання. Тому не рекомендується приймати вітамін С разом із препаратами заліза.
Вітаміни | Причина |
---|---|
Вітамін С | Заважає всмоктуванню заліза |
Кальцій | Гальмує всмоктування заліза |
Магній | Зменшує всмоктування заліза |
Залізо не поєднуйте в одному прийомі з магнієм, цинком, кальцієм, хромом та вітамінами Е та В2 (рибофлавіном).5 січ. 2023 р.
Які вітаміни сумісні із залізом?
Зміст:
Залізо товаришує з вітамінами А і С, фолієвою кислотою. Кальцій посилює всмоктування вітаміну В12 та знижує всмоктування заліза та цинку. Останній сам заважає кальцію. Магній краще засвоюється і надходить у клітини поруч із вітаміном В6, залізо ж заважає йому.
Чи можна одночасно приймати залізо та вітамін Д?
Тому краще приймати його не пізніше 18 годин — до речі, разом із кальцієм, який теж добре засвоюється саме вечорами. Як бачите, вітамін D і залізо цілком сумісні, якщо дотримуватись певних правил їх прийому. БАД не є лікарським засобом. Перед вживанням проконсультуйтеся з лікарем.
Чи можна приймати залізо та Омега-3 разом?
Тому аскорбінова кислота та залізо добре сумісні. А от з риб'ячим жиром та Омега-3 поєднувати залізо не рекомендовано. Ці речовини несумісні та можуть протистояти дії одна одної.
Як правильно приймати вітаміни із залізом?
Залізо необхідно приймати виключно на голодний шлунок, оскільки молочні продукти та чай блокують всмоктування цього мікроелемента у кишечнику. У разі молочних продуктів у цьому «винуватий» присутній у них кальцій, а у разі чаю — надміру містяться в ньому таніни, природні органічні сполуки.